Neuburg
Neuburské pochází z Rakouska a nejvíce se rozšířilo na Moravě a v druhé polovině 19. století. Růstu bujného, olistění bývá středně husté, dřevo vyzrává středně, snáší suché půdy, mrazuodolnost je nižší. Při velmi bujném růstu je náchylné na sprchávání hroznů, a proto je vhodné štěpovat ho na slabě rostoucí podnože. Vypráví se o něm, že vzniklo náhodně. Při jarním tání ledů plavala po Dunaji otépka réví. Jeden sedlák z Arnsdorfu ji zachytil, a protože se mu réví líbilo, vysadil z něj řízky do vinice. Jeden z nově vzniklých keřů byl později rozmnožen jako nová odrůda. Ta se svými dobrými sklizněmi a výborným vínem tak zalíbila, že se rychle rozšířila po celém Rakousku a pak i na Moravě. Na památku byl Neuburskému postaven v Arnsdorfu pomník a do něho zazděno velké množství lahví Neuberského. Víno je příjemně harmonické, plné, neutrální a při zrání na lahvi dostává jemně malinovou vůni. Láhvově zralá vína mají vyšší viskozitu a výrazné tóny druhotných buketních látek. Víno je na moravském venkově velmi oblíbené.
Převzato z Encyklopedie českého a moravského vína (vino.lbc.cz)