Sklep u Kmocháčka - posezení ve sklípku u vína

  • Sklep
    • Víno
    • Občerstvení
    • Program/Ceník
  • Fotogalerie
  • Ubytování
  • Kde nás najdete
  • Kontakt
 

Posezení ve sklípku u vína

Má jednoznačně blahodárné účinky na lidský organismus. Spojené jsou s působením odpočinkové atmosféry (relax) při setkání s přáteli, čistým vzduchem Jižní Moravy a jeho zvýšenou vlhkostí ve vinném sklípku.

Dalším nezanedbatelným plus je pozitivní působení samotného vína.

"Léčivá a nutriční hodnota révy vinné byla známá už před tisíciletími. Egypťané konzumovali révu vinnou už před šesti tisíci lety, před více než třemi tisíci lety znali víno a staré egyptské recepty dokazují že ho používali také k léčení. Souběžně s egyptskou kulturou vína se vyvíjela kultura Sumerů a Babylóňanů. O Sýrii je známo, že se v zemi pilo více vína než vody. Mnoho starověkých řeckých filozofů velebilo léčivou sílu vína. Na řeckém ostrově Kos vznikla první lékařská škola, kde se doporučovala léčba vínem. Homér doporučoval víno používat k dezinfekci ran, Hipokrates nabízel některé druhy vín jako diuretikum a na snížení tělesné teploty. Odkazy o léčivých účincích a duševním opojením z vína lze dohledat v Bibli. Réva vinná a víno je zde zmiňováno častěji než jiné kulturní plodiny. Víno představovalo v dávné historii životní mízu přírody a symbolické spojení mezi vínem a krví přetrvává v křesťanství dodnes.

Naši předkové se mírnou konzumací vína chránili před střevními onemocněními, víno užívali při nachlazení, na tišení bolesti, také jako dezinfekční prostředek na vnější rány. Víno pro osvěžení ředili vodou, k léčebným účinkům do něj přidávali byliny, koření, živočišné výměšky, med a jiné příměsi. Evropští lidoví léčitelé vyvíjeli z hroznové šťávy mastičky na odstraňování kožních nemocí. Listy révy vinné se užívaly k zástavě krvácení, na kožní záněty a bolesti vyvolané hemeroidy. Nezralé hrozny byly používány k léčení bolesti v krku a sušené hrozny, známé jako hrozinky, na vyléčení nechutenství a proti zácpě. Sladká vína se užívala k léčení řadě nemocí jako neštovice, cholera, rakovina, oční infekce, nemoci jater a ledvin.

První lékařská kniha o víně napsaná francouzským lékařem pochází z počátku patnáctého století. Do konce osmnáctého století bylo víno díky obsahu kyselin a alkoholu, které potlačují a ničí škodlivé bakterie v těle, doporučováno jako bezpečnější nápoj než voda. Víno hrálo v léčitelství důležitou roli až do konce devatenáctého století a bylo oficiálně užíváno jako lék. Vývojem syntetických léčiv a negativními účinky vyšších dávek alkoholu, které vedou až k rozpadu osobnosti, se víno v medicíně přestalo používat.

Vědecké studie z roku 1940 prokázaly, že víno obsahuje vitamíny B komplexu a C, také řadu minerálních látek potřebných pro lidský život. O třicet let později se objevily první hypotézy o vlivu vína na kardiovaskulární systém. V osmdesátých letech byla tato domněnka potvrzena testy na králících. Krátce poté byla celému světu předložena studie Světovou zdravotnickou organizací o pozitivním vlivu vína na vznik koronárního onemocnění. Díky nižšímu počtu úmrtí následkem koronárních příčin ve Francii a zemích kolem Středozemního moře se pravda o léčivých účincích vína opět vynesla na světlo."
Text je převzatý z článku na serveru www.vinoazdravi.cz, kde naleznete i další užitečné informace o víně

Powered by Create your own unique website with customizable templates.