Rulandské šedé
Rulandské šedé (Pinot gris) je burgundská odrůda, která vznikla pupenovou mutací z odrůdy Burgundské modré. Je středního růstu, má řidší olistění a dřevo vyzrává dobře. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou slupkou. Hrozny se musejí rychle zpracovat, aby nebylo víno narůžovělé barvy. Vína jsou plná, neutrální, zlatavé barvy a často i se zbytkovým cukrem, protože hrozny mívají vysokou cukernatost. Zraje poněkud dříve než Rulandské bílé a mívá méně kyselin. Víno se prodává nejen jako víno odrůdové, ale často se užívá do směsí pro výrobu vín známkových, a to nejen bílých, ale i červených. V Bádensku se směs vín Burgundského modrého a Rulandského nazývá Rotling.
Převzato z Encyklopedie českého a moravského vína (vino.lbc.cz)
Rulandské bílé
Rulandské bílé (Pinot blanc) se u nás pěstuje od nepaměti a zřejmě bylo dovezeno cisterciáky z Burgundska nejpozději Karlem IV. Je středního růstu, hustšího olistění, dřevo vyzrává dobře a mrazuodolnost je též dobrá. Hrozen je malý, většinou pevný, jen u některých klonů s různými vlastnostmi. Bobule mají jemnou slupku a jsou náchylné k hnití. Sklizně bývají středně vysoké. Roulandské bílé asimiluje intenzívně a má schopnost zvýšit koncem října cukernatost tak, aby se mohly vyrábět pozdní sběry a výběry. Ta pak po dosažení láhvové zralosti možno zařadit mezi vína výjimečně vysoké jakosti, pokud byla správně vyškolena. Na světových trzích se platí za taková vína nejvyšší ceny.
Převzato z Encyklopedie českého a moravského vína (vino.lbc.cz)