Veltlínské červené rané
Veltlínské červené rané je ranou odrůdou pocházející z Itálie, kde patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Vína z těchto odrůd sek nám dovážela zřejmě ve středověku z Itálie a byla to pravděpodobně vína se zbytkem cukru. Jako památka po nich zůstalo rčení "sladké jako malvaz". Veltlínské červené rané se k nám rozšířilo z Rakouska, kde jeho pěstování prosazoval někdejší ředitel známé vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně Freiherr von Babo. Odrůdě se podle něho říkalo Babovina. Pěstuje se dnes již jen ojediněle. Je bujného růstu, dřevo zraje pomalu a snadněji zmrzá. Jeho cennou vlastností je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají červenou slupku. Vyrábí se z nich bílé víno. Zrání vína pokračuje velice rychle, a proto se musí brzy láhvovat, nejlépe do Vánoc. Má však málo příznivců, protože nedovede konzumenta oslovit ničím typickým.
Převzato z Encyklopedie českého a moravského vína (vino.lbc.cz)